Loc despre cultură altfel

Arta de a îmbătrâni. Primul Festival de Teatru și Știință

The Art of Aging, secțiunea internațională cu care se îmbogățește FDR-FEST 2015, propune publicului timișorean 5 spectacole de teatru, programate între 16 și 19 aprilie, care au ca temă comună îmbătrânirea populației în societățile europene.

La inițiativa ETC (European Theatre Convention) creatorii din opt teatre partenere din Germania, România, Croația și Slovacia, secondați de specialiști în sociologie, psihologie, biologie, economie și alte științe, au conceput și dezvoltate cele cinci coproducții devenite The Art of Aeging. 1st Theatre an Scientifc Festival, act final al unei colaborări mutidisciplinare de doi ani și secțiune aparte în cadrul FDR-FEST 2015.

Fiecare dintre piesele puse în scenă ridică noi întrebări și abordează diferite aspecte ale procesului personal și social al îmbătrânirii. Coproducțiile AA realizate de profesioniști din țările occidentale și creatori din fostele țări ale blocului sovietic propun un dialog între două lumi structural diverse, între oameni cu backgrounduri culturale și estetice diferite; piesele sunt o incursiune interculturală emoționantă despre raportarea la „celălalt”.

Joi, 16.04, de la 18.00, în Sala 2

Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân/The clock is tiking/Die Uhr tickt o coproducție a Teatrul Național Timișoara și Badisches Staatstheater din Karlsruhe, dramaturg Peca Ştefan, în regia artistică a lui Malte C. Lachmann, cu distribuție mixtă : Sabina Bijan, Sophia Löffler, Colin Buzoianu, Jan Andreesen. în scenografia Annei van Leen, video designer Lucian Matei.

Este un spectacol interactiv în care se spun nouă povești despre implicațiile politice ale îmbătrânirii populației în Germania și România. Dramaturgul Peca Ştefan a făcut o serie de cercetări la Timișoara și Karlsruhe despre implicațiile politice ale acestui fenomen, și a ajuns la concluzia că în societatea germană generația de vârsta a treia decide votul, în vreme ce în țara noastră tinerii crează o ofensivă împotriva politicienilor în vârstă.

Fiecare dintre cele nouă povești se construiește având la bază trei întrebări/motive care, la rândul lor, au câte trei variante de răspuns; publicul este cel care o va alege pe cea care va fi jucată, dând structura performanței din care face o premieră. Dacă cele 60 de minute vor fi depășite iar publicul mai are alte întrebări și răspunsuri, spectacolul continuă. E, de asemenea, un spectacol despre autopercepția vârstei, a trecerii timpului și a proiectării în viitor: „ Nu sunt deloc singurul care percepe vârsta și procesul de îmbătrânire mai degrabă ca pe stări subiective ca realități obiective sau fiziologice… Devenirea este o stare subiectivă”, după cum spune dramaturgul spectacolui. De aceea, provocarea adresată spectatorilor este de a „îmbătrâni” împreună în cele 60 de minute de teatru.

Un „staged reading” al piesei Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân se ține joi, 16 aprilie, între orele 15.00 -17.00 la Forumul Democratic German Romania „Adam-Müller Guttenbrunn”.

Spectacolul va fi urmat de discuții libere între actori și public.

Piesa se joacă în limbile română și germană cu subtitrare în engleză.

Durata spectacolului 1h. Prețul biletului: de la 20 RON

Joi, 16.04, 21h, Sala Mare

pe ceas

Orfanii și căpșunile/Strawberry orphans/Erdbeerwaisen o coproducție Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova / Staatstheatre Braunschweig, teatru-documentar conceput de echipa Werkgruppe2, în regia artistică a Juliei Roesler, cu: Gabriela Baciu, Gina Calinoiu, Sven Hönig, Oliver Simon, scenograf Adrian Damian, muzica de Kim Efert.

Colectivul de artiști Werkgruppe2, companie de teatru independent din Göttingen, a conceput și scris scenariul piesei pe baza interviurilor luate copiilor și bunicilor din Craiova și județul Dolj, în grija cărora rămân cei dintâi, după plecarea părinților la muncă în străinătate.

Este un spectacol despre drama unei generații de copii români – despre traumele, eșecul școlar, neadapatarea socială, predispoziția la violență a acestora datorate absenței părinților-, despre realitatea de zi cu zi a familiilor rămase în țară devenite cazuri sociale și a exodului forței de muncă din România după intrarea în UE.

Spectacolul se joacă în română și germană cu subtitrare în engleză și va fi urmat de discuții libere între actori și public.

Durata spectacolului cca 90 minute (fără pauză). Prețul biletului: 40 RON

Vineri, 17.04, 18h, Sala 2

orfanii

Fen Fires/Land der Estern Dinge/Bludicky o coproducție : Deutsches Theater Berlin / Teatrul Național Slovac și German din Bratislava de Nino Haratischwili, în regia lui Brit Bartkowiak cu Emília Vášáryová, Dušan Jamrich, Gabriele Heinz, Eric Wehlan, decoruri de Nikolaus Frinke, costume de Karin Rosemann și muzica semnată de Thies Mynther.

Este istoria a două femei cât se poate de diferite, Lara, din Vest, judecătoare de succes, bolnavă azi și care are nevoie de însoțitor și Natalia, din Est, fost muzician care îi este îngrijitoare. Fiecare intră în viața celeilalte cu istoria sa personală iar pentru a conviețui se confruntă cu fantomele trecutului.

Piesă bilingvă germano-slovacă, cu subtitrare în limba engleză.

Spectacolul va fi urmat de discuții libere între actori și public.

Durata: 1h30. Prețul biletului: de la 20 RON

 

fin fires

Vineri, 17.04, 21h, Sala Mare

I’m afraid we know each other now /Bojim se da se sada poznajemo o producție a: Gavella Theatre Zagreb cu Teatrul și Orchestra din Heidelberg de Ivor Martinić, în regia lui Dominique Schnizer (în versiunea croată) și Miriam Horowitz (versiunea germană) distribuția: Irena Teresa Prpić, Filip Križan, Natalija Đorđević,Ivana Bolanča

scenografia: Christin Treunert

Piesa vorbește despre sfârșitul poveștii de dragoste dintre Ivana și Filip, aceasta îi reproșează bărbatului că nu este capabil să trăiască o dragoste împărtășită, că nu își amintește momentele semnificative ale relației lor și nici contextul despre, de exemplu, prima dată când Ivana îi mărturisește că îl iubește; Filip refuză să reacționeze la decizia ei de a pune capăt relației iar ea îi cere, prin vorbe și comportament, să fie demn măcar în acest ultim act al iubirii lor. În fond, piesa are un mesaj subtil și indirect, este despre nevoia oamenilor de a se situa în timp, în istoria personală și chiar mai mult, în cea colectivă. La baza piesei stau documentarea comună a dramaturgului croat Ivor Martinić și a regizoarei germane Miriam Horwitz în Zagreb și Heidelberg despre experiența memoriei personale și colective în generații diferite, despre cum acestea ne influnțează viețile, familiile, raportarea la situația politică și la comunitatea din care facem parte.

Piesa programată în această dată se joacă în versiune croată cu subtirare în engleză.

Spectacolul este urmat de discuții libere între actori și public.

Durata 1h. Prețul biletului de la 40 RON.

 

i'm afraid

Sâmbătă, 18.04, 18h, Sala Mare

I’m afraid we know each other now / Ich befürchte, jetzt kennen wir uns

În varianta germană cu subtirare în engleză.

Distribuție: Lisa Förster, Josepha Grünberg, Fabian Oehl, Andreas Seifert

Regie și scenografie: Miriam Horwitz, dramaturg Jürgen Popig, designer Pia Dederichs.

Reprezentația este urmată de o discuție liberă între actori și public.

Durata spectacolului 1h45. Prețul biletului: de la 40 RON.

În Agenda Festivalului, de joi până duminică, sunt programate: sesiuni de lucru și ateliere despre arta dramatică, metode și practici invovative de pedagogie teatrală și de implementare a colaborărilor internaționale, despre rolul teatrului în societatea contemporană, ultima Conferință pe agenda de lucru a ETC, alte dezbateri cu caracter științific despre demografia Europei.

Evenimentele se vor ține în sălile TNT, în Sala Senatului Institutului Politehnic, la Forumul Democratic al Germanilor din România „Adam-Müller-Guttenbrunn”.

Programul complet al Festivalului îl găsiți aici: http://www.artofageing.eu/festival/programme

Organizația ETC este cea mai importantă rețea de teatre din Europa care a pus în legătură peste 40 de teatre publice din 25 de țări. A dezvoltat, în cicluri de câte doi ani, programele de mare anvergură și vizibilitate „Young Europe” și „Young and Multilingual Creation and Education in Theatre”, „The Art of Ageing”, în derulare, și lansează la Timișoara „Young Europe III”, toate cu scopul de a dezvolta experințe artistice prin colaborări internaționale și de a implica seniorii și a alte grupuri minoritare în viața comunității; sunt programe teatrale de educație culturală intergenerațională care favorizează schimburile interculturale.

AA este un program realizat prin Programul Cultura 2007-2013 al UE.

Comentarii

Lasati un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

Puteti folosi aceste HTML tag-uri si attribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>