Loc despre cultură altfel

Bremen – o nouă premieră la Teatrul German de Stat

TGST_bremen_2015

Dramaturgul Peca Ștefan ne propune o variantă inedită a basmului ”Muzicanții din Bremen” cules de Jacob și Wilhelm Grimm. De data aceasta Cocoș, Măgar, Dulău și Mâță se opresc, în drumul lor, la clinica de regenerare „Muzak”, unde muzica lor este folosită pentru terapia de regenerare celulară. Ce se întâmplă mai departe vom afla duminică, 10 mai 2015, când va avea loc premiera spectacolului Bremen, la Teatrul German de Stat din Timișoara.

Ada Milea semnează muzica, de mișcarea scenică s-a ocupat Florin Fieroiu iar costumele și decorul au fost făcute de Ioana Popescu.

Alexandru Dabija, unul dintre cei mai apreciați și premiați regizori din România, este la a treia colaborare cu Teatrul German de Stat din Timișoara. În 2009 a montat ”Cântăreața cheală” de Eugène Ionesco iar în 2013 a regizat piesa „Nunta micilor burghezi” de Bertolt Brecht, ambele spectacole fiind primite foarte bine de către publicul timișorean.

De ce ai ales să montezi textul lui Peca Ștefan și ce legătură are cu basmul fraților Grimm?

„Acum câțiva ani eram în discuții cu Lucian Vărșăndan (directorul Teatrului German de Stat) despre o piesă. Eu eram în „perioada basmelor” – făcusem mai multe spectacole după texte de Ion Creangă. Oricum sunt pasionat de folclor… Am zis atunci, hai să încerc un basm nemțesc, dar pentru că eram deja la a treia „dramatizare” m-am gândit că n-ar fi rău să încredințez textul unui dramaturg profesionist. Admiram și respectam munca lui Peca Ștefan, văzusem mai multe spectacole… Așa că textul de azi este o comandă făcută scriitorului Peca Ștefan și din pricina asta legătura cu basmul original este puternică și extrem de bine disimulată…(glumesc…). Am fost încântat de felul acesta de dramaturgie, de teatru nou pentru mine, pe care am dorit să-l încerc ca pe o jucărie nouă.”

Nu e prima ta colaborare cu Teatrul German din Timișoara. Ce te atrage la acest teatru?

„Cred că ne-am împrietenit. Eu cu TGST… E un lucru bun și un risc. E bine că ne cunoaștem, știm cam ce putem face împreună, ne bucurăm când ne revedem. Nu sunt un bun analist, nu mă omor cu explicațiile. Pot constata că e o trupă omogenă, cu personalități extrem de diferite în componență și cu prietenii trainice care fac o țesătură de bază esențială. Lucrează cu regizori buni, diferiți, fac muzical, dans, text contemporan valoros, nu simulează modernitatea… Un teatru bun și, pentru mine esențial, modest. De ce e așa? De Lucian Vărșăndan… Demonstrație de ce poate face un management deștept cu o trupă bună. Ambele condiții sunt necesare…”

dabija

Sursă foto: http://adevarul.ro/

Ce parte a montării unui spectacol îți place cel mai mult? Și cel mai puțin?

„Îmi plac repetițiile de căutare, de joacă, de improvizații, când lucrurile sunt tulburi și aproape de neînțeles. Deci, primele repetiții pe scenă. Nu îmi place să fac aplauzele, adică să organizez ieșirea actorilor la aplauze…”

Distribuția: Cocoșul – Boris Gaza; Câinele – Radu Vulpe; Pisica – Olga Török; Măgarul – Rareş Hontzu; Ghidul (Berndt) – Konstantin Keidel; Frieda – Ioana Iacob; Hella – Daniela Török; Lydia Hanneke – Oana Vidoni; Schmidt – Franz Kattesch; Doamna Director – Enikő Blénessy; Medicul – Anne-Marie Waldeck; Invitații – Harald Weisz, Radu Brănici, Dana Borteanu.

Premiera va avea loc la data de 10 mai de la ora 19:30 în sala Teatrului German de Stat din Timișoara. Următoarea reprezentație este programată pe 11 mai 2015 tot de la ora 19:30.

Spectacolul se traduce în limba română. Prețul unui bilet este de 25 de lei.

Sursă: http://www.teatrulgerman.ro/

Comentarii

One thought on “Bremen – o nouă premieră la Teatrul German de Stat

  1. Pingback: Deutsche Schauspielabteilung Temeswar

Lasati un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

Puteti folosi aceste HTML tag-uri si attribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>