Loc despre cultură altfel

De azi într-o zi – Lansare de carte Călin Neacșu

Joi, 23 aprilie, ora 18.00, Spirit Cafe vă invită la lansarea volumului de poezii „De azi într-o zi” al scriitorului Călin Neacșu. Alături de autor vor lua cuvântul jurnalista Daniela Damian (Renașterea Bănățeană) și scriitorul timișorean Robert Șerban.

calin neacsu portret

Călin Neacșu s-a născut la 29 martie 1963 în București. A absolvit Institutul Politehnic București, dar imediat după Revoluție renunță la cariera de politehnist și se angajează ca jurnalist la Agenția France-Presse. În calitate de jurnalist a colindat Balcanii și Orientul Mijlociu, a fost corespondent de război în Georgia, apoi s-a întors mai aproape de casă. În 2003 a fost numit la Zagreb Director al biroului AFP pentru Croația și Bosnia-Herțegovina (2003-2010), apoi cariera îl poartă la Paris, unde devine redactor șef-adjunct la AFP. Din 2012 este Director al biroului AFP pentru Balcanii de vest, cu sediul la Belgrad. Pe lângă cariera de jurnalism, Călin Neacșu este preocupat de proză li poezie. Primul său roman, La Mort du Rabbin, a fost publicat în 2008 în limba franceză la TdB Editions, Paris.

Volumul „De azi într-o zi” a apărut la editura Brumar și este debutul poetic al lui Călin Neacșu. Poeta Miruna Vlada îl descrie pe Călin Neacșu drept „un poet cu o bună știință a versului clasic, care își asumă formula poeziei «de modă veche» cu toate riscurile pe care le implică aceasta în zilele noastre. Fără teama de a fi receptat drept «anacronic», autorul evocă stări crepusculare, se oprește asupra stărilor declinante ale sufletului și ale lumii cu o migală de vechi artizan. Științei de a versifica i se adaugă capacitatea de a crea imagini insolite, care proliferează luxuriant, ca într-un nesfârșit arabesc, deoarece Călin Neacşu e un spirit baroc, care are vocația excesivului, a gesturilor ostentative, a măștilor lirice pline de truculență, sau, mai pe scurt, a vieții trăite ca un spectacol. (…). Poezia sa este cu siguranță pe placul amatorilor de flori rare și de ornamente pline de stranietate, a punerilor în scenă pline de fast, din care nu lipsește ades nici picătura de ironie, nici cea de drăgălășenie.”

Prin bunăvoința scriitorului, vom reda în continuare parte din poemul La hăul dintre două lumi:

poezie

Comentarii

Lasati un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

Puteti folosi aceste HTML tag-uri si attribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>