Loc despre cultură altfel

Festivalul Dramaturgiei românești 2015 – ultima zi

În ultima zi a Festivalului Dramaturgiei Românești, vom avea ocazia să vedem două piese contemporane, ambele inspirate după cazuri reale.

„Produse domestice” este un spectacol inspirat după poveștile reale ale unor bone filipineze, venite la muncă în România, nevoite fiind să-și susțină familia de acasă. Totul merge bine până când, treptat, imigrantele devin sclavele familiilor bogate, nebeneficiind de protecția statului român. Cazurile domestice au fost studiate de către jurnalista Laura Ștefănuț, iar actrița principală, Ynia, este o ingineră filipineză din România, care a  trecut la rândul ei prin experiențe asemănătoare.

Pe lângă subiectul dramatic, spectacolul impresionează și prin coloana sonoră compusă de Cătălin Rulea și interpretată live de Diana Miron. Muzica lor devine un personaj activ și antrenant al poveștii.

Produse domestice de Xandra Popescu  / Data premierii: 17.10.2014 / WASP București

Regia: Ioana Păun / Investigația: Laura Ștefănuț / Muzica: Cătălin Rulea / Mișcarea: Carmen Coțofană / Cu: YNIA și Smaranda Nicolau / Voce: Diana Miron. Un proiect finanțat de AFCN. Parteneri: WASP, Comunitatea Filipineză din România, Europa FM, Salonul de Proiecte, Think Outside The Box, VICE, ARCA.

Se va juca miercuri, 22 aprilie, de la ora 17:00 la Casa Armatei Timișoara. Prețul unui bilet este de 40 Ron.

produse domestice

Spectacolul care încheie acest festival se numește Viză de clown. Un text scris de Saviana Stănescu iar regia îi aparține lui Alexandru Mihail, de la Teatrul Odeon din București. Aliens with Extraordinary Skill – după numele original – a fost produsă în 2008 la Teatrul Julia Miles din New York, povestea fiind extrasă dintr-un articol din Florida Observer: un român şi un ucrainian au adus în SUA peste 800 de imigranţi ilegali pe vize false de artişti de circ. „Saviana Stănescu își imaginează traiectoria a doi dintre acești aliens, o fată din Moldova și un tânăr din Rusia, care pleacă din Florida la New York pentru a scăpa de deportare. Dincolo de acest moment inițial, piesa prezintă o istorie tragicomică din orașul care nu doarme niciodată, New York, unde oameni din diverse colțuri ale lumii își intersectează viețile și aspirațiile într-o echilibristică de zi cu zi pe balustrada Visului American”. (sursa: http://www.teatrul-odeon.ro/)

Viză de clown / Data premierii: 20 septembrie 2014 de Saviana Stănescu / Traducere coordonată de Iulia Popovici / Regia: Alexandru Mihail / Scenografia: Vladimir Turturică

Distribuția: Nicoleta Lefter; Marius Damian; Alexandru Papadopol; Meda Victor; Ionuţ Kivu; Relu Poalelungi.

Spectacolul este programat miercuri, 22 aprilie, de la ora 19:00, la Sala 2 a Teatrului Național Timișoara. Prețul unui bilet: 20 RON.

viza de clown

Comentarii

Lasati un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

Puteti folosi aceste HTML tag-uri si attribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>