Loc despre cultură altfel

Festivalul Dramaturgiei românești – a patra zi

„În parc”, „Copiii foametei. Mărturii” și „De vânzare / For sale” – acestea sunt titlurile zilei de marți, 21 aprilie, prezente la Festivalul Dramaturgiei Românești de la Timișoara.

Comedia „În parc” este scrisă și regizată de actorul Radu Iacoban și face parte din repertoriul teatrului Godot din București. O bancă din parc unește poveștile a patru cupluri. Eminescu și Veronica Micle își destăinuie lucruri „murdare”, Mița Biciclista este spionul Casei Regale și regele Ferdinand îi cere ajutorul înainte ca România să intre în Primul Război Mondial, Ion Râmaru are o prima întâlnire cu o fată, Mihaela, iar în ultima scenă îi întâlnim pe El și pe Ea, un cuplu modern, din zilele noastre.

Textul și Regia: Radu Iacoban / Durata spectacolului: 1h 10 min

Cu: Istvan Teglas, Ana Ularu / Text și regie: Radu Iacoban / Scenografie: Mihaela Ularu / Afiș: Adi Bulboaca / Design afiș: Ana Ularu.

Spectacolul se va juca la Studio Uțu (TNTm) de la ora 17:00. Prețul uni bilet: 20 RON.

in parc

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău prezintă, de la ora 19:00 la Sala Mare (TNTm), spectacolul Copiii foametei. Mărturii, regia Luminița Țâcu.

Spectacolul este o dramatizare a cărții „În gura foametei” de Alexei Vakulovski, apărută în anul 2011 la București, sub egida Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului.

Pornind de la mărturiile strânse de către tatăl autorului, cartea și spectacolul rezultat vorbesc despre situația dramatică a sătenilor din Antonești, precum și despre drama inimaginabilă și soarta nemiloasă la care a fost supusă populația Republicii Moldova în perioada 1946-1947. Spectacolul prezintă înfometarea voită și sistematică a populației autohtone, scopul final fiind depopularea zonei. O poveste profund umană și dureroasă, un document istoric esențial pentru descoperirea adevăratei istorii la care a fost supusă Republica Moldova odată cu ocupația sovietică.

Copiii foametei. Mărturii, de Alexei Vakulovski; Regia: Luminița Țâcu / Data premierii: 27 mai 2014

În distribuție: Doriana Zubcu-Marginean; Snejana Puică; Iurie Focșa; Iurie Radu; Draga-Dumitrița Drumi; Leo Rudenco; Diana Decuseară; Ghenadie Gâlcă; Alexandru Pleșca / Decor și costume: Corina Sărăteanu.

Biletul costă 40 RON.

in-gura-foametei-680x365

De vânzare / For sale de Gianina Cărbunariu se va juca la Sala 2 a Teatrului Național Timișoara, de la ora 21:00.

Cu acest spectacol, Gianina Cărbunariu continuă seria proiectelor de teatru social, documentar, reușind să atingă un subiect actual, destul de delicat în societatea românească, anume situația problematică a satului românesc și a locuitorilor rurali care nu reușesc să înțeleagă realitățile economice ale lumii în care trăiesc, fiind copleșiți și manipulați de un context care îi depășește.

„Cum arată țăranul român în anul 2014? De ce în marea majoritate țăranii aleg să își vândă sau să își arendeze pământul? De ce este profitabilă agricultura pentru marii proprietari de pământuri români și străini, în timp ce micii fermieri se zbat să supraviețuiască? De ce în sate precum Pungești sau Roșia Montană locuitorilor li se ia dreptul de a decide asupra traiului în propria comunitate de către companii precum Chevron sau RMGC, iar statul participă activ la aceste abuzuri? În ce este silit să se transforme țăranul român în contextul unei noi ordini mondiale? Ce se vinde și ce se cumpără de fapt? Cine ne hrănește, cu ce ne hrănește și cu ce preț? “ – Gianina Cărbunariu (website Teatrul Odeon).

Spectacolul face parte din proiectul Hunger for Trade, inițiat de Maria Magdalena Ludwig si Clemens Bechtel din Germania și finanţat prin programul Cultura al Uniunii Europene.

La Gala Uniter 2015, De vânzare / For sale este nominalizat la categoria „Cel mai bun spectacol”, alături de Mobilă și durere de Teodor Mazilu si Omul cel bun din Seciuan de Bertolt Brecht.

Regia: Gianina Cărbunariu / Data premierii: 28 mai 2014 / Teatrul Odeon București

Distribuția: Alina Berzunţeanu; Antoaneta Zaharia; Marius Damian; Gabriel Pintilei; Alexandru Potocean; Gabriel Răuţă; Mihai Smarandache.

Scenografia, video, light-design: Andu Dumitrescu / Mișcarea scenică: Florin Fieroiu / Muzica: Bobo Burlăcianu.

Durata spectacolului: 1h 35 min / Prețul biletului: 20 lei.

de vanzare

Comentarii

Lasati un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

Puteti folosi aceste HTML tag-uri si attribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>