Loc despre cultură altfel

Lansare de carte – Vladimir Tismăneanu

Astăzi, 2 iunie, la ora 18, timișorenii sunt invitați în cafeneaua librăriei Cartea de Nisip, la întâlnirea cu scriitorul și politologul Vladimir Tismăneanu. Volumul în cauză se numește „Efigii ale unui coșmar istoric” și a apărut recent la Editura Humanitas.

Vorbim de încă o piatră de marcaj în lunga și anevoiasa sarcină pe care Vladimir Tismăneanu și-a asumat-o de douăzeci și cinci de ani încoace, și anume scoaterea din uitare și nepăsare a unui trecut comunist complex și adesea dureros, ale cărui urmări le resimțim și astăzi. Cu alte cuvinte, Tismăneanu refuză să lase vălul uitării să se-așeze peste oameni care nu au dat nici astăzi socoteală în fața justiției, peste fapte care par și astăzi absurde sau inexplicabile. În „Efigii…”, cititorul va găsi portrete ale elitei comuniste de după 1945, precum și considerații privind jocurile și raporturile politice ce au dus la consolidarea puterii de către această elită.

efigii_large

Studiile lui Tismăneanu se pot asezona vizual cu documentarul „Condamnați la fericire – Experimentul comunist în România”, care oferă o arhivă bogată de fotografii și filmări din epoca ante-decembristă. Documentarul poate fi găsit integral pe Youtube

În această după-amiază, alături de Vladimir Tismăneanu vor lua cuvântul și Marius Stan, Cornel Ungureanu și Mircea Mihăieș.

 

Comentarii

Lasati un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

Puteti folosi aceste HTML tag-uri si attribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>