Loc despre cultură altfel

Muzeul Consumatorului Comunist la Timișoara

Muzeul Consumatorului Comunist la Timișoara

Primul muzeu de acest gen din Europa de Est se deschide la Timișoara, și este o inițiativă culturală fără caracter politic sau ideologic. Fondatorul muzeului, Ovidiu Mihăiță, spune că muzeul „Este destinat străinilor, turiștilor, copiilor, bunicilor. Înainte de ’89 ne-am mirat noi de ce aveau ei, acum să se mire ei de ce aveam noi”.

Ovidiu Mihăiță este cel care a fondat și prmul teatru independent din Timișoara, acum 10 ani, teatrul Auăleu. Muzeul va fi deschis pe strada Szekely Laszlo, la nr 1, în „măruntaiele” imobilului care găzduiește Auăleu și Scârț. El va fi amenajat într-un mod interactiv, ca o locuință obișnuită din Epoca de Aur, în care vizitatorii vor găsi și vor putea atinge tot felul de obiecte specifice vremii: articole vestimentare, obiecte de uz casnic și decorativ, mobilier, jucării, casete audio, viniluri, papetărie, cosmetice.

Inițiatorul proiectului, care se bazează pe donații, sponsporizări și din investiții proprii, îi invită pe toți cei care au păstrat astfel de obiecte ale epocii prin colțuri prăfuite și uitate de vreme, să le doneze muzeului și să devină cofondatori.

Accesul publicului este liber. Vizitatorii pot intra să admire, atingă, folosească obiectele de consum din perioada comunistă, pot citi ziare și cărți, și se pot transpune în locul unei persoane obișnuite din acea epocă, asta pentru turiști, pentru cei care nu au prins perioada și pentru cei prea tineri să și-o mai amintească. Pentru nostalgici, muzeul oferă o portiță spre trecut.

Muzeul Consumatorului Comunist își deschide ușile sămbătă, 16 mai, între orele 16 și 23.

Comentarii

Lasati un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

Puteti folosi aceste HTML tag-uri si attribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>