Loc despre cultură altfel

Timișoara – Open Culture Hackathon

În perioada 18-19 aprilie 2015, Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran a găzduit unul dintre cele mai inovatoare evenimente care pledează pentru culturalitatea Timișoarei – Open Culture Hackathon.

Sala de conferință a bibliotecii nu a fost plină, însă entuziasmul participanților a fost aproape ademenitor. Au fost cel puțin opt participanți care fie au venit cu idei de aplicații ingenioase, fie au preluat idei din alte surse, cu scopul de a permite și a facilita aducerea datelor culturale în format digital către utilizatori. Cine este utilizatorul acestor aplicații? Ar putea fi oricine vizitează Timișoara și dorește să cunoască mai multe despre încărcătura culturală pe care o are orașul.

Afis-Open-Culture-Hackathon-TM_landscape-e1428330542579Astfel, designeri, IT-iști și alți câțiva entuziaști ai culturii s-au îmbarcat în misiunea de a elabora aplicații eficiente care să faciliteze vizibilitatea informațiilor de tipul evenimente culturale locale sau istorii ale monumentelor.

Printre proiectele care ar putea avea un real impact asupra turiștilor, dar și asupra timișorenilor se numără „Timișoara City Art”, o aplicație pentru telefonul mobil care vine cu informații în timp real pentru curioșii care vizitează monumentele din spațiul public. Cu ajutorul acestei aplicații, utilizatorul poate identifica pe hartă locurile în care se găsesc monumentele, distanța care trebuie parcursă și mijloacele de transport care vor duce într-acolo. Tehnica utilizată este numită „augmented reality.”

Un alt proiect foarte promițător este cel cu numele ”Open MarT”.   E un website care conține informații despre 50 de tablouri din cadrul Muzeului de Artă Timișoara. Nu e o aplicație, însă poate deveni între timp, dacă utilizatorii vor fi mulți, iar numărul de accesări va crește considerabil.

Al treilea proiect nu reprezintă o idee nouă, însă chiar și adaptarea ei pare captivantă și cu siguranță ar avea mulți utilizatori, bunăoară tot calabalâcul de poze în online a devenit extrem de popular și vehiculat cu fiecare click. „Cartea mea poștală” e o idee care combină cărți poștale din Bucureștiul la început de secol XX, oferite de Muzeul Național de Istorie și imagini noi din Bucureștiul de azi, împreună cu localizarea lor pe hartă.

Ultimul proiect se numește „Album regal”, o platformă care permite utilizatorilor să cunoască membri ai familiei regale și povestea fiecăruia asemeni unui arbore genealogic. Informațiile culese au venit din partea Arhivelor Naționale.

Echipele formate din participanți specializați pe mai multe domenii s-au așezat la mese și au creat aceste patru proiecte în aproximativ 14 ore, încercând să construiască sisteme de legătură între utilizatori și culturalitate.

Mesajul evenimentului: Timișoara capitală culturală europeană în 2021.

 

Oana Condurache

Postat pe aprilie 22nd, 2015 de Alexandru.

Comentarii

Lasati un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

Puteti folosi aceste HTML tag-uri si attribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>